SÅ GÅR DET TILL

Besök oss och förvandla dina egna äpplen till must!

Samla ihop dina äpplen, gärna i papperskassar eller ikeakassar (inga flyttkartonger eller stora säckar!). Frukten ska vara mogen. Smaka gärna, god frukt blir god must. Oftast är frukten lagom mogen när kärnorna är bruna. Övermogen frukt kan vi tyvärr inte ta emot då de sätter igen maskinerna och orsakar driftstopp (snabbtest: om äpplet är mjukt och inte knakar när du biter i det är det övermoget). Fallfrukt och äpplen som har skorv eller är fula i skalet men i övrigt i gott skick passar utmärkt till must. Tidiga äppelsorter som t ex Transparante Blanche behöver dock oftast plockas direkt från trädet för att inte hinna bli för mjuka. Äpplen som är mögliga, övermogna eller ruttna ska du sortera bort.

Fallfrukt som kommer från hagar där det gått betande djur kan inte mustas här.

Bokning eller drop-in?

Vid bokning får du musten från dina egna äpplen. Du behöver ha minst 50 kg frukt med dig (motsvarar ungefär 4-5 papperkassar av den typ du får i mataffären). Du häller själv ner äpplena i pressen när det är din tur. Räkna med att det tar ca 15-20 minuter från du hällt i äpplena tills du kan hämta ut din färdiga must.

Om du har mindre än 50 kg klarar inte maskinerna att köra dina äpplen separat och du kan nte boka tid utan är välkommen på drop-in. Vid drop-in blandas äpplen från flera kunder och du kan nästan alltid hämta ut motsvarande del must direkt (reservation för om det är slut på hyllan och mer must kommer finnas tillgänglig först senare under dagen eller nästkommande mustningsdag). Öppettider för drop-in hittar du på startsidan och det går självklart bra att komma på drop-in med större mängder än 50 kg också.

Förpackning & förvaring

Du får musten fylld i nya, praktiska bag-in-boxförpackningar (5 L) eller glasflaska (1 L). Musten är pastöriserad och håller sig minst ett år i rumstemperatur i oöppnad förpackning. En öppnad bag-in-box håller sig minst fyra veckor i kylskåp, glasflaskan ca 1 vecka.

Hur mycket must blir det?

Räkna med att du får ut ca 50-70% av fruktens vikt i must beroende på äppelsort. Det allra bästa utbytet får du av fasta äppelsorter. Mjöliga äpplen, som många tidiga äppelsorter är exempel på, ger grumlig must och mindre must per kilo äpplen.

Den perfekta musten

Vårt mål är att din must alltid ska bli perfekt! Vi pastöriserar alltid musten så att den inte jäser och du slipper krångla med infrysning. Hela vår tillverkning är certifierad enligt IP Livsmedel vilket innebär att vi håller en hög standard för livsmedelssäkerhet och kvalitet.

Öppettider Bokade kunder & butik

Tisdag 9-17
Onsdag: 9-17
Torsdag: 9-17
Fredag: 9-17
Lördag: 10-18
Söndag: 10-18

Tiderna gäller till och med 27 oktober.

Öppettider Drop-in

Tisdag – Söndag: 10-13

Vänligen notera att äpplena blandas med andra.
För must av endast egna äpplen krävs minst 50 kg och bokad tid.