Boka tid för mustning

Så går det till

Besök oss och förvandla dina egna äpplen till must!

Samla ihop dina äpplen, gärna i papperskassar eller ikeakassar (inga flyttkartonger eller stora säckar!). Frukten ska vara mogen. Smaka gärna, god frukt blir god must. Oftast är frukten lagom mogen när kärnorna är bruna. Övermogen frukt kan vi tyvärr inte ta emot då de sätter igen maskinerna och orsakar driftstopp (snabbtest: om äpplet är mjukt och inte knakar när du biter i det är det övermoget).

Fallfrukt och äpplen som har skorv eller är fula i skalet men i övrigt i gott skick passar utmärkt till must (Tidiga äppelsorter som t ex Transparante Blanche behöver dock oftast plockas direkt från trädet för att inte hinna bli för mjuka). Äpplen som är mögliga, övermogna eller ruttna ska du sortera bort.

Fallfrukt som kommer från hagar där det gått betande djur kan inte mustas här.

Förpackning & förvaring

Du får musten fylld i nya, praktiska bag-in-boxförpackningar eller glasflaska. Musten är pastöriserad och håller sig upp till ett år i rumstemperatur i oöppnad förpackning. En öppnad bag-in-box håller sig minst fyra veckor i kylskåp, glasflaskan ca 1 vecka. Pastöriseringen innebär en varsam värmebehandling där smak och vitaminer bevaras.

Hur mycket must blir det

Räkna med att du får ut ca 50-70% av fruktens vikt i must beroende på äppelsort. Det allra bästa utbytet får du av fasta äppelsorter. Mjöliga äpplen, som många tidiga äppelsorter är exempel på, ger grumlig must och mindre must per kilo äpplen.

Bokning eller drop-in

Vid bokning får du musten från dina egna äpplen. Du behöver dock ha minst 50 kg frukt med dig (motsvarar ungefär 4-5 papperkassar av den typ du får i mataffären). Beroende på hur hårt tryck det är och hur mycket äpplen du har kan det ta allt emellan en kvart och en timme innan musten är klar. Snabbast brukar det gå på vardagar och mest väntetider uppstår normalt på söndagar. Om du har mindre än 50 kg klarar inte maskinerna att köra dina äpplen separat och då ska du inte boka tid utan är välkommen på drop-in. Vid drop-in blandas äpplen från flera kunder och du kan oftast hämta ut motsvarande del must direkt (reservation för om det är slut på hyllan och mer must kommer finnas tillgänglig först senare under dagen eller nästkommande mustningsdag). Klicka här för mer info om bokning och priser. Öppettider för drop-in hittar du på startsidan när du scrollar ner.

Den perfekta musten

Vårt mål är att din must alltid ska bli perfekt! Vi pastöriserar alltid musten så att den inte jäser och du slipper krångla med infrysning. Hela vår tillverkning är certifierad av Svenskt Sigill vilket innebär att vi håller en hög standard för livsmedelssäkerhet och kvalitet.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå